Ikiliike vie eläkeikäiset tähtihetkelle arjen keskelle

19.11.2014

Suomen Voimisteluliiton kolmevuotisen Ikiliike-kehittämishankkeen tavoitteena on lisätä hyvää oloa ja elämäniloa 60+ -ikäisille. Hankkeessa on mukana 37 voimisteluseuraa ympäri Suomea. Seuroissa on tarjolla yksi tai useampia ikääntyville räätälöityjä viikkotunteja, jotka kaikki tähtäävät samaan: uusia tuttavuuksia ja ryhtiliikettä arkeen.

Kehittämistyössä mukana olevat Ikiliike-pilottiseurat tapaavat toisiaan ja jakavat hyviksi koettuja toimintamalleja. Erityisen tärkeää seuroille on ollut vahvan yhteistyöverkoston luominen paikallisesti. Ikiliike-ohjaajakoulutuksissa on käynyt tähän mennessä yli 60 seuraohjaajaa. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Osallistujien tarinoita

Jämsäläisellä Heikki Hirvijärvellä on kulunut seitsemän vuotta siitä, kun hänellä todettiin selkäytimessä juurikanavan ahtauma.

- Lääkäri sanoi, että liikunta voisi pelastaa minut leikkauspöydältä ja halvaantumisen riskiltä. Siitä lähtien 66-vuotias mies on kävellyt vuosittain 2000 km. Tytär sai houkuteltua hänet ja Sirkka-puolison Jämsän Naisvoimistelijoiden järjestämään Ikiliikkujat-ryhmään.

- Aiemmin tuli liikuttua yksin. Tämä on toisenlaista. En hae kauheaa kuntoa vaan tärkeintä minulle on, että on hyvä olla. Nyt on mentävä, kun vielä pystyy.

Huittisissa asuvan 72-vuotiaan Arja Lehtosen liikunta loppui, kun koirat kuolivat.

-Olen tosi jäykkä ja tasapainoni horjuu.En ole voimistelija. Kesällä hän luki lehdestä, että paikallinen voimisteluseura, Huittisten Voimistelu ja Liikunta, aloittaa syyskuussa Ikinainen-jumpparyhmän.

–Ilmoittauduin mukaan. Tunnin jälkeen on voittajafiilis.

Seitsemän vuotta sitten Tarja Liisa Linqvist, 72, sai kuulla sairastavansa syöpää. Edessä oli leikkaus ja sytostaattihoidot.

-Kävin Gymnaestradaan tähtäävissä harjoituksissa ja sytostaattihoidoissa. Voimisteluryhmän antama tuki loi uskoa siihen, että elämä jatkuu. Nykyisin kun hän tulee jumpasta, hän kuulee mieheltään sanat: No nyt sädehtii silmät, kasvot ja koko nainen!

68-vuotias Tarja Haapala on yksi Vantaan Voimisteluseuran ikääntyvien liikuntaryhmien ohjaajista.

-En ole aerobichihhuli, Tarja toteaa.

-Minua on leikelty paljon. Liikunnan merkitys juuri kuntoutuksen kannalta on oleellista. Tarja

rohkaisee liikkumaan erityisesti niitä, joilla on pitkä aika liikunnan harrastamisesta. -Koskaan ei ole liian myöhäistä.